Liva upp hemmet med posters

Ser väggarna tomma ut därhemma? Att dekorera sina väggar är ett snabbt sätt att ge sitt hem färg och personlighet. Du måste inte köpa dyra tavlor för den sakens skull – posters är ett bra alternativ som inte kostar skjortan och som går lätt att byta ut för variation. Om du förknippar posters med tonårsrum och papperstunna affischer så tänk om: numera finns posters med alla möjliga motiv och av hög kvalitet. Lägg till en snygg ram så har du förstklassig konst i ditt hem.

Så väljer du affischer

Det enklaste sättet att hitta affischer som passar ditt hem är att se efter vad som finns online och i fysiska butiker. Du kan nämligen hitta snygga posters för alla smaker oavsett om din stil är minimalistisk, klassisk, trendig eller något annat. Tänk på vad du gillar för väggkonst i allmänhet: stilrena fotografier i svartvitt? Djur? Abstrakt konst? Avlägsna landskap? Vad du än är ute efter för motiv finns det garanterat på en affisch, inklusive berömda konstverk av till exempel Picasso eller Monet. Gillar du film eller tv-spel finns det också många posters att köpa med den typen av motiv. Affischer är betydligt billigare än tavlor, så hittar du många du gillar kan du köpa flera stycken och byta ut dem när du känner för det, till exempel inför varje ny säsong.

Var passar en poster?

Posters passar att hänga upp överallt där du vill liva upp en vägg. Du kan variera motiv och färgskala efter rum och hur inredningen ser ut där. Hemtrevliga motiv och landskap passar till exempel bra i köket, medan fotografier och abstrakt konst är snyggt i ett modernt vardagsrum. Om du själv redan målar eller tecknar, eller är sugen på att börja skapa egen konst, kan du stoltsera med dina verk i hallen, eller hänga upp dem i sovrummet om det känns för privat. Tänk också på vilka känslor du vill väcka med dina posters. Lugna nyanser i blått och grönt gör sig bra i sovrummet, medan ett färgglatt motiv ovanför skrivbordet på hemmakontoret ger energi.

Dekorera med stil

När du köpt ett gäng snygga posters vill du att de ska komma till sin fulla rätt på dina väggar. En snygg ram presenterar affischen på bästa möjliga sätt, samtidigt som den gör det enklare att hänga upp affischen och får den att hålla längre utan fula hål från häftstift. Vilken ram som passar bäst beror på färger och motiv, men en enkel ram är oftast att föredra för att inte dra uppmärksamhet från motivet. Det gör det också lättare att byta ut en poster mot en annan utan att behöva skaffa en ny ram.

Att hänga upp flera posters bredvid varandra blir snyggt och ser lyxigt ut. Två eller tre stycken på rad ser oftast bäst ut, liksom att matcha färgtonerna. Att blanda fotorealistiskt med abstrakt, och svartvitt med färgstarkt, kan också vara väldigt effektfullt.