Vackra tapeter för alla – så har det inte alltid varit

Tapeter uppfanns och började användas i Kina så tidigt som under Qin-dynastin som varade mellan 221-206 f.Kr. Då handlade det om tapeter som målats på enkelt rispapper. Senare började man istället använda fibrer av linne, vilket var enklare både att måla och att sätta upp på väggarna.

Tapeter började troligtvis användas i Europa renässansen

När tapeter började användas i Europa vet man inte riktigt. Troligtvis någon gång under renässansen. Den äldsta bevarade tapeten i Europa härstammar hur som helst från början 1500-talet och Storbritannien. I Sverige finns den äldsta tapeten i Malmö, närmare bestämt i Rosenvingeska huset, och den har daterats till 1570-talet. Föga överraskande var det på den tiden förstås bara de mest förmögna människorna som hade råd med tapeter, detta skulle dock förändras. Det skedde i samband med att tekniker för blocktryck utvecklades. Det blev i och med det möjligt att massproducera billiga tapeter som snabbt blev populära bland fattiga i många av Europas storstäder. Fattiga hade då ett större behov av att täcka väggarna i sina billigt byggda hus.

Tryckpressen gjorde att tapeter kunde massproduceras

År 1785 uppfanns den första tryckpressen för tapeter i Frankrike. Vanliga motiv var fåglar, blommor och andra naturmotiv och tapeterna användes ofta som fondväggar. Samtidigt hade Kina på allvar kommit igång med att exportera tapeter prydda av blommor och landskap. Inom kort blev det mode med kinesiska tapeter som snart kopierades av europeiska tapettillverkare. Även under 1800-talets början var det förstås en skillnad i vilken typ av tapeter du hade på väggen beroende på om du var rik eller fattig. Exklusiva tapettillverkare producerade tapeter med vackra landskapspanoraman som gemene man knappast hade råd med.

Nu har alla råd med vackra tapeter

Idag behöver du knappast vara rik för att ha råd med vackra tapeter. Tekniken har nu utvecklats såpass att även billiga tapeter kan hålla hög kvalitet samtidigt som de är vackra. Familjetapeter.se är ett exempel på ett företag som gjort det till sin mission att erbjuda tapeter av hög kvalitet till rimliga priser. Du kan enkelt beställa dina tapeter online och få dem levererade direkt hem. Utöver det finns enkla instruktioner som du kan ta del av, som på pedagogiska sätt förklarar hur du kan sätta upp tapeterna på egen hand och få samma resultat som om ett proffs gjort det. Dessutom har de tagit fram flera guider där de kategoriserat olika slags tapeter baserat på vilken typ av rum de passar bäst i. Smakfullt och enkelt för dig som vill ha lite vägledning för ditt tapetköp.