Fotokonst och inramning

Professionella fotografer har många år av studier och praktik bakom sig och lär sig tidigt hur viktigt det är att använda rätt ljus och vinklar. Det är just de faktorerna som spelar störst roll när du ska fota ett motiv, vad det än kan vara, och utgör den stora skillnaden mellan ett konstfoto och ett vanligt kort. Andra viktiga faktorer är beskärningen och inramningen för ett perfekt slutresultat och här kommer du få några tips om hur du går bäst tillväga.

Oavsett om du vill dekorera ditt hem eller din arbetsplats med färdiga motiv eller egna foton spelar inramningen en större roll än du kanske tror. Olika ramar passar till olika bilder och miljöer och kan antingen framhäva eller distrahera. Du hittar ett stort utbud av både ramar och bilder hos Frameit och här kan du även låta printa dina egna bilder på kvalitativt fotopapper, canvas eller till och med akrylglas.

Förbered fotot

När du ska rama in en viss bild har du ett antal beslut du måste fatta. Först och främst bör du ta en titt på bilden: vill du ha den som den är eller skulle du vilja beskära den? Du kan till exempel klippa den kvadratiskt eller i panoramaformat och har du tillgång till ett enkelt bildbehandlingsprogram kan du lätt fokusera på vissa detaljer eller rätta till horisonten. Experimentera genom att zooma in på olika delar och hitta det mest intressanta i fotot.

Skaffa rätt ram

Nästa steg är att välja ram. Du vill att den ska komplettera ditt foto väl och inte dra åt sig för mycket uppmärksamhet. En enkel, svart eller vit ram passar ofta bäst till foton som har många färger eller går i gråskala, men det kan också vara kul att lyfta fram en viss kulör. Har du till exempel ett foto på ett stort landskap med en endaste färgklick i, till exempel ett hus eller en blomma, får du extra effekt om du väljer en ram i just den färgen.

Tänk också på var bilden ska hänga. Vilken färg har väggen och i vilken stil går rummet? I ett hem i herrgårdsstil passar det bättre med stora träramar eller guld medan ett minimalistiskt hem kräver sparsmakade varianter. Om bilderna ska hängas upp i barnens rum kan det vara kul att välja många olika färger till ramarna medan vardagsrummet ofta blir bättre i en mer enhetlig stil. Varje foto är unikt och med din personliga touch blir dina väggar både vackra och intressanta.