Gerillakonst

Konst har genom alla tider varit ett hett och omdebatterat ämne. Oavsett i vilken form det är så är syftet att väcka känslor på ett eller annat sätt. Det kan vara genom provokation, skönhet och politiska budskap. Det har länge varit ett effektivt sätt för människor att uttrycka sin kreativitet, sina åsikter och dela med sig av sin syn på världen. Konsten är dessutom ständigt förändrande. Precis som inom mode går det trender även inom konsten, trots att det finns lika många unika stilar som det finns konstnärer. På senare år har det vuxit fram en litet annorlunda typ av konst.

Modern och rebellisk gatukonst

De senaste åren har man kunnat se gatlyktor och lyktstolpar som beklätts med vackra, stickade tyger, som för att hålla de döda tingen varma i vinterns stränga kyla. Det kallas för stickgraffiti och har blivit alltmer populärt och är i dag ett tämligen vanligt inslag på sina håll i landet. Man kan förenklat säga att gerillakonsten växte fram ur graffitins systerform street art. Det handlar om små installationer, ofta rebelliskt utplacerade, i våra städer. Uppmärksammad gerillakonst i Linköping har väckt många glada hurrarop och har blivit ett uppskattat inslag för Linköpingsborna. Till skillnad från graffitin så är det inget som vandaliseras, något som gör konstformen mer accepterad.

Kända exempel i Sverige

Andra exempel på gerillakonst är den lilla stuga som två lokala Stockholmskonstnärer uppförde på en bergsknalle ovanför bilvägen vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Skaparna kallar sig Akay och Klisterpeter. De byggde en liten röd stuga med vitt staket och transporterade det hela vägen upp på berget för att visa bilisterna sin lilla stugidyll i storstan. Vid ett annat tillfälle anlade de en djurpark längs med tågspåret med utsågade trämallar föreställandes olika djur. Detta är typexempel på gerillakonst, en form som växer hela tiden. ”Illegalt” utplacerade konstverk, som mest tycks stå där för att sätta ett leende på läpparna i folks stressiga vardag. Folket tycks dessutom älska det.