Museum med modern konst

Det finns flera berömda museum som ställer ut modern konst, såväl i Sverige som internationellt. I den här artikeln går vi igenom några av de allra mest kända. Många kan tycka att modern konst kan vara allt möjligt. Och visst kan det vara allt från att se en person låna 400000 kronor, till att en vägg målas blå och kallas konst. Men modern och nutida konst är även mer etablerad konst och det allra främsta ställs ut på några av de museum som vi nämner nedan. Ett besök på dessa platser ger dig som besökare möjlighet att få en helt ny förståelse för vad modern och nutida konst faktiskt innebär. Så, läs artikeln och inspireras för ett besök på någon av dessa fantastiska institutioner!

Tate Modern

Många tror att Tate endast finns i London, men så är faktiskt inte fallet. Istället är Tate ett nätverk som består av fem olika museum. Dessa är Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives, Tate Modern såväl som den Internet-baserade Tate Online som ska komplettera de andra museum som finns inom nätverket. Men Tate Modern – det är museet som finns i London. Det grundades 1897 av Henry Tate. Museet, som ligger på Bakerside i London, ställer ut internationell modern och nutida konst. Institutionen har såväl fasta gratis installationer som temporära utställningar som man får betala för att besöka. Likt många andra kända museum har Tate Modern även kollektioner som de har fått låna av deras ägare. Ett besök på Tate Modern är inte bara en möjlighet att se fantastiskt modern och nutida konst, utan byggnadens arkitektur är ett konstverk i sig. Därutöver finns även en fin bar samt en terrass där du som besökare kan insupa London från ett nytt perspektiv.

MoMa

Ett annat av de allra mest kända museum för modern och nutida konst är definitivt MoMa i New York. MoMa, som står för Museum of Modern Art, ligger på Manhattan i New York och etablerades år 1929. Museet har kollektioner av några av de största och viktigaste konstnärerna inom modern konst, som Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Frida Kahlo, Andy Warhol och Claude Monet. Den storslagna byggnaden som museet är inrymt i innehåller amerikansk och europeisk konst från 1870 och framåt och har fasta såväl som temporära kollektioner. Museet har även andra evenemang som sker inom institutionen. I museets shop kan du som besökare köpa designprodukter.

Moderna Museet

I Stockholm samt i Malmö finns Moderna Museet, som är ett museum för svensk, nordisk men även internationell modern och nutida konst. Förutom fotografierna, som är från cirka 1840, så är övrig konst från cirka 1900 och framåt. Grundaren av Moderna Museet i Malmö och Stockholm hette Otte Sköld. I dag är museets chef Daniel Birnbaum.