Hon styr konsten

Konstmarknaden är i en förändring. Eller rättare sagt marknaden börjar återta sin historiska skepnad. Där och då var det kyrkan, furstar, kungar och andra rika personer eller institutioner som ägde merparten av all konst. Dels för att man via konst kunde bedriva propaganda och dels för att konst i sig var en statussymbol. Idag börjar fler och fler privatpersoner köpa dyr konst. Detta medför att offentliga samlingar inte ökar lika mycket som tidigare och tappar bredd. Därmed går Hon styr konsten 1allmänheten miste om allt mer konst som istället köps av rika personer och går till dess privata samlingar. Det är framförallt i oljestaterna som viktig samtida konst hamnar i.

Sheika Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, prinsessa av Qatar, köper idag konst för 30 gånger mer pengar än vad Museum of Modern Arts i New York, ett av världens mest ansedda konstmuseum gör. Verken köps ofta via auktioner där högst bud vinner. Resultatet av detta är att priset på samtida konst har trissats upp till nivåer där statligt finansierade museum inte längre har någon chans mot rika privatpersoner. Tidigare nämnda Prinsessa Al-Mayassa är otvivelaktigt drottningen i dagens konstvärld, trots hon bara är 31 år. I april 2014 utsåg Time Magazine henne till en av de 100 mest inflytelserika personer i världen. I Al-Mayassas konstsamling ingår bland annat verk av tungviktare till konstnärer som Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Francis Bacon och Jeff Koons. Mest känt är dock Cezannes tavla Kortspelarna som hon köpte för hiskeliga 250 miljoner dollar. 2013 lade hon totalt en miljard dollar på konstköp, vilket får Svenska konstrådets 33,1 miljoner i svenska kronor som de lade på konstköp att liknas vid kaffepengar. Det anmärkningsvärda är att hon skapat denna status som konstkännare trots att hon inte har någon tidigare erfarenhet eller utbildning inom området. Al-Mayassa köper också nästan uteslutande konst från den västerländska delen av världen. Kanske är det för att få fram mer västerländsk kultur i ett Mellanöstern där friktionen mot väst ständigt skaver?

People have said, ‘Let’s build bridges, and frankly, I want to do more than that. I would like to break the walls of ignorance between East and West” – Al-Mayassa

Trots att priset på tavlor pressas uppåt av sådana som Al-Mayassa så får man inte glömma att det endast gäller tavlor som det endast finns ett exemplar av. Faktum är många tavlor idag är billigare än vad det tidigare varit. Nordic Design har ett brett sortiment av tavlor till ett rimligt pris.