Hur köper man konst?

De allra flesta tycker sannolikt om att ha ett hem som tilltalar dem, som är inrett med saker de tycker om och som känns personligt. Ett säkert sätt att åstadkomma det är att dekorera väggarna på något sätt. Om man skulle vilja ta steget från att ha affischer och massproducerad konst i sitt hem, till att faktiskt köpa unika tavlor av konstnärer, dyker sannolikt många frågor upp, till exempel var man kan köpa sådan konst och vad man ska tänka på. Här kommer förhoppningsvis svaren på dessa frågor.

När det gäller var man kan köpa konst finns det flera alternativ. Ett av de vanligaste är kanske att man köper konst via ett galleri eller en konsthandel. Det går dock även att kontakta konstnären direkt, och köpa från honom eller henne personligen. Om man har hittat en konstnär som man tycker mycket om, kan man också be om att få beställa ett verk från honom eller henne, med ett visst motiv. Inte alla konstnärer går med på detta, men det är inte heller ovanligt, och om man låter konstnären ha fritt spelrum i övrigt och betalar ett skäligt pris är det inte osannolikt att konstnären tackar ja. Ett tredje vanligt alternativ är att handla konst på auktioner. Nackdelen med detta kan vara att man oftast inte hittar nyare konstverk på sådana auktioner.pictures-776244_960_720 (1)

Oavsett var man handlar sin konst ska man ha en sak i åtanke, nämligen att man ska köpa konst som man själv tycker om. Nästan samtliga experter håller med om att det är en dålig idé att köpa konst som en investering, eftersom konstverken nästan aldrig blir dyrare i framtiden. Om man vill hitta bra konst till åtkomliga priser ska man dock titta extra mycket på unga konstnärer, som ännu inte har etablerat sig på marknaden. Här kan man ibland hitta konst som är bättre än de verk som säljer för tio gånger så mycket pengar.

Om du efter att ha läst detta känner att konstauktioner och tavlor av konstnärer trots allt inte är för dig, finns det också andra sätt att dekorera dina väggar på ett unikt och personligt sätt. Ett sådant är att skapa en fototapet av ett personligt fotografi. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se.