Toalettkonst

Ordet toalettkonst kan avse två saker: dels den ”konst” eller det klotter som produceras på väggarna på allmänna toaletter, dels konst som faktiskt föreställer toaletter. Det sistnämnda är betydligt mer sällsynt, men förekommer ändå.Duchamp_Fountaine

Det utan tvekan mest kända exemplet på det sistnämnda är den franske konstnären Marcel Duchamps verk Fountain. Detta konstverk består helt enkelt av en urinoar i porslin, som signerats ”R. Mutt”. Duchamp lämnade sedan in sitt konstverk som ett bidrag till en utställning som anordnades av Society of Independent Artists år 1917. Trots att utställningens regler stipulerade att alla konstnärer som betalade avgiften skulle få ställa ut sitt verk, avslogs Duchamps bidrag. Istället fotograferades konstverket i Alfred Stieglitz studio, där urinoaren också visades upp. Idag anses hans verk ha varit avant-garde, och ursprunget till en hel konstgren som kallas konceptuell konst, det vill säga konst där konceptet eller tanken bakom konsten är viktigare än själva konstverket. Den ursprungliga urinoaren har försvunnit, efter att bara ha setts av ett fåtal människor, men repliker visas idag upp på flera konstmuseer runt om i världen.

Duchamps konstverk kan också ses som ett enda stort, lyckat skämt. Duchamp själv kommenterade till en amerikansk tidning att ”modern konst togs på mycket stort allvar när den kom till Amerika, eftersom de trodde att vi tog oss själva på mycket stort allvar.” Istället menade Duchamp att en stor del av den moderna konsten skapades just för att vara underhållande.

Inte alla finner dock modern konst, särskilt den kopplad till toaletter, underhållande. En av dem är Marie, som år 2008 besökte Bonniers konsthall i Stockholm. När hon skulle besöka toaletten efter besöket utsattes hon för en av konsthallens permanenta installationer – en kamera under vattnet i toalettstolen som filmade och spelade upp på en skärm bredvid toaletten allt som pågick. När Marie fick syn på sin egen rumpa på skärmen kände hon inte uppskattning för konsten, utan snarare att hennes privatliv blivit kränkt. Kanske hade dock konstnären bakom verket, Elisabeth Charlotte ”Pipilotti” Rist, blivit nöjd över det, eftersom det är tänkt som en kommentar på övervakningssamhället.

Om du själv vill köpa lite ny ”konst” till ditt badrum kan du gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av toalettstolar. Kanske kan du signera din nya toalettstol, fotografera den och göra dig känd som konstnär.