Lars Vilks och Nimis

Säga vad man vill om Lars Vilks, han är som bekant en kontroversiell person, av flera anledningar. Som konstnär har han presterat några verk som sett till effekterna de fått är minst sagt intressanta. Dit hör Nimis, ett byggnadsverk som Vilks uppfört av drivved och annat trämaterial. Ett projekt som han spenderat mycket tid med.

Vad är det som gör Nimis till ett intressant verk? För det första är det väl själva byggnadsverket i sig. Ett minst sagt annorlunda bygge bestående av diverse träbråte. Man får anta att han behövde mängder av spik och skruv för att uppföra det. En annan faktor är att Nimis uppförts i Kullabergs naturreservat, vilket gör det till ett olagligt byggnadsverk.

Att det är olagligt hör till saken. Enligt Vilks är nämligen de juridiska processer som konstverket gett upphov till en del av det. Faktum är att det flera gånger blivit rättssak av Nimis. År 2016 var det någon som brände ner delar av Nimis. Vilks gav sig i färd med att bygga upp de skadade delarna igen, och det var det som ledde till rättsliga påföljder. 2018 dömdes Vilks till dagsböter för återuppbyggnaden.

Nimis illustrerar på många sätt vad Vilks konstnärskap handlar om. Rent formellt är han nämligen inte konstnär utan forskare i konstvetenskap. Bland hans mest utforskade ämnen finns att reda ut var gränserna för konsten går. Det är av den anledningen som han ofta söker sig till så kontroversiella uttryck. Han vill helt enkelt reda ut hur samhället förhåller sig till kontroversiell konst.