Några kända konstnärer

Några kända konstnärer 2

Det finns så många konstnärer genom historien att det knappast går att få med en bråkdel av dem i en kortare text. Här får du en liten introduktion av några av de konstnärer som är allra mest kända och helt olika inbördes.

Picasso är en av de mest mytomspunna konstnärer vi har sett genom världshistorien. Det beror bland annat på att han var förgrundsgestalten för en ny stil som döptes till kubismen. Alla förstår sig inte på Picassos konst. För den som inte själv är konstintresserad kan det vara möjligt att tro att konstverken är enkla att göra för vem som helst. Det ligger dock mycket mer bakom konstverken än så. Picasso gjorde inte enbart målningar, utan var också en skicklig och unik skulptör. Han är även känd utanför konsten för sitt leverne och sina otaliga kärleksaffärer.

Leonardo da Vinci levde ett helt annat liv och långt före Picassos tid. Många av hans konstverk som Mona Lisa och Nattvarden är klassiker som aldrig kommer att sluta hänföra människan. Han myntade också uttrycket renässansmänniska. Det kan sägas vara en synonym för universalgeni och används om någon som är genialisk på flera olika områden. Leonardo (da Vinci är inte hans efternamn utan betyder ”från Vinci”) uppfyller verkligen detta kriterium. Förutom att vara en av de mest fantastiska målare världen någonsin sett var han en skicklig uppfinnare, ingenjör, naturforskare, matematiker och filosof. Han var även skicklig inom arkitekturen och som musiker. Det är helt otroligt men också helt sant. Precis som Picasso var han också nyskapande inom konsten och upphov till nya stilar.Några kända konstnärer 1

Konstnärer förändrar världen
Det som är gemensamt för Picasso, Leonardo och många andra kända konstnärer är att de inte skapade inom de ramar som hittills funnits inom konsten. De uppfann nya stilar och tekniker. Detsamma gäller för den mer nutida Andy Warhol som upprörde med sin rebelliska popkonst, något som vände sig emot det som hittills setts som konst.

Salvador Dali kan också nämnas i dessa sammanhang. Han kan ses som en av fäderna till surrealismen. Det är en konstgren som förkastar logik och till exempel naturliga proportioner. Bilderna kan vara upprörande att se på och kopplas ofta till det undermedvetna. Upplevelsen av surrealistisk konst kan likna en dröm, när osannolika och absurda associationer sker. För den som inte upplevt den här konstgrenen väntar en intensiv upplevelse.