Personlig konst

De flesta skulle nog hålla med om att konst är ett minst lika omfattande och djupt ämne som både litteratur och filosofi. Dessa varierade uttryck för mänskliga tankar och känslor är dessutom sammanlänkade på olika sätt och har många beröringspunkter. Konst skulle kunna karaktäriseras som en personlig tolkning av ett mänskligt perspektiv. Därför finns det också olika analyser och förklaringar av vad konst är. De mest generösa av dem alla menar helt enkelt att konst i teorin skulle kunna vara i princip vad som helst med tanke på att vem som helst kan skapa ett konstverk som berör någon annan.

Många ingångar

Konst är ett ämne med många olika ingångar och den ena konstnären är inte den andra lik. Medan vissa konstnärer utbildar sig på Konstfack och studerar hur ljus reflekteras i glas och experimenterar med olika gestaltningar av detta fascinerande fenomen kan andra föredra att måla stora landskapsakvareller eller syssla med porträttmåleri. Även fotografer försöker fånga ljuset på olika sätt i sina bilder och konstfotografi är en konstform där fotografen förenar sin vision med bilden som tas.

Till för alla

Konst är också ett begrepp som är generöst i den bemärkelsen att det är till för alla. Här omfattas en hel del olika aspekter som att vem som helst både kan och får uppskatta ett konstverk efter eget tycke och smak. Olika sorters konstverk finns också tillgängliga för människor att köpa, dekorera och inreda sina hem med. Det har också dykt upp ett nyare fenomen som är förknippat med internets segertåg över världen. Tack vare nät tryckerier kan vem som helst låta trycka upp alltifrån handdukar till kläder, väskor, påsar, pennor, t-shirtar, muggar, kepsar och canvastavlor med valfritt motiv. Hos Medtryck kan man bland annat hitta ett stort sortiment av Badlakan med tryck vilket gör att man kan vira in sig i sitt favoritmotiv efter badet. Här finns handdukar för alla tillfällen och i varierande storlekar. Företag kan använda denna tjänst för profilreklam och beställa handdukar med företagets logotyp.

Betraktarens tolkning

Ytterst handlar konst om betraktaren och en personlig tolkning. Det är därför konstområdet är så omfattande. Vi är alla olika och uppskattar olika sorters konst. Ofta vill också uttrycka vem vi är och vad vi står för genom att ta hjälp av konsten. Detta uttrycks ibland i formuleringar som att konst kan göra mycket för känslan i ett hem. En del konst kräver också mer eller mindre engagemang från den som betraktar. Stark och expressionistisk konst ställer närmast krav på att bli betraktad och analyserad medan impressionistisk konst ger helt andra känslostämningar. Personlig konst kan också vara symboliska föremål som samlats på resor runt om i världen. Det som väcker känslor hos några berör överhuvudtaget inte andra.